Nadat u de logische keuze voor een EPDM-dak hebt gemaakt (zie dit artikel) , dient u ook een keuze te maken of dit dat dan wel verlijmd ofwel geballast moet worden uitgevoerd. Zoals zo vaak bij keuzes, is er ook hier niet meteen een oplossing die duidelijk de voorkeur geniet. We trachten hier de eigenschappen van beide systemen zo duidelijk mogelijk toe te lichten.
Maar eerst: wat is verlijmd? Hierbij worden alle materialen vanaf de ondergrond (chape/OSB,…) aan elkaar gekleefd door middel van geschikte lijmen (PUR-lijmen, contactlijm,…). Het is dan natuurlijk noodzakelijk dat het dampscherm (dat als eerste wordt aangebracht) kán verlijmd worden op de ondergrond. Zo zijn niet alle ondergronden hiervoor geschikt. Een ondergrond met EPS-mortel geeft bijvoorbeeld onvoldoende hechtkracht, waardoor hier steeds een geballaste uitvoering vereist is.
Wat is dan een geballaste uitvoering? Meestal wordt hiervoor een grindlaag van ca. 5 cm geplaatst op een geschikt geotextiel. Maar een afwerking met tegels op tegeldragers is ook mogelijk, zolang dit maar snel genoeg na de plaatsing van het dak wordt geplaatst.
De opbouw van een extensief groendak geeft dan bijvoorbeeld weer te weinig gewicht, waardoor de dakdichting altijd volledig verlijmd moet worden uitgevoerd in deze situatie.
Waar moeten we dan rekening mee houden?
Een plat dak moet er in eerste instantie voor zorgen dat de woning wind- en waterdicht is. Hierbij moet het dak continu de verschillende weersomstandigheden trotseren. Elk weertype heeft zijn invloed op het EPDM-dak.
Zo is er de zon. Deze gaat bij warm, helder weer ervoor zorgen dat de zwarte EPDM opwarmt tot een 70 – 80 °C. Dit zorgt voor een groot temperatuurverschil tussen winter en zomer. Gelukkig is EPDM voldoende flexibel om deze verschillen op te vangen. Bij een geballast dak gaan de kiezels of tegels de directe instraling van de zon voor een deel opvangen waardoor we hier temperaturen rond maximum 50 °C mogen verwachten. De temperatuurpieken liggen hier dus wat lager.
Aan de andere kant is er ook de wind die geregeld lelijk uit de hoek kan komen. We willen niet dat ons dak bij de buren belandt, dus ofwel worden alle materialen aan elkaar verlijmd of met een gewicht verzwaard. De volledige onderconstructie moet het extra gewicht van een grindlaag ook kunnen dragen. Een onderconstructie in hout is hier meestal niet op gedimensioneerd.
Bekijken we het verhaal vanuit de hoek van hergebruik van materialen, dan is het uiteraard zo dat de verkleefde materialen niet meer uit elkaar kunnen worden gehaald en hergebruikt worden. Bij geballaste systemen worden de isolatie en dakdichting ‘los’ op elkaar gelegd, waardoor de isolatie in theorie terug gebruikt kan worden. In theorie, want we gaan ervan uit dat ons EPDM-dak minstens 40 jaar kan meegaan en we weten vandaag natuurlijk niet of ze de materialen dan nog wensen te gebruiken…
Over het uitzicht is ook wel iets te zeggen. Sommige mensen zien graag kiezels op hun dak – dit doet soms wegdromen naar een leuke vakantie in het zuiden. Andere zien dan weer graag een strakke zwarte doek. Een kwestie van smaak.
Naar potentiële lekdetectie toe is een visuele controle op een verlijmd dak uiteraard eenvoudiger dan bij een dak dat vol kiezels of tegels ligt. Anderzijds is bij een geballast dak, de dakhuid dan weer meer beschermd door de ballast.
Als conclusie kunnen we dus stellen dat de keuze tussen een geballast of verlijmd EPDM-dak in sommige gevallen gemaakt is: bij groendak sowieso verlijmd, bij een onderlaag in EPS-mortel altijd geballast en bij een houten onderconstructie verlijmd. In de andere gevallen is het aan de bouwheer of architect om een keuze te maken. Hopelijk helpt dit artikel bij de afweging.
Hebben we u kunnen inspireren of wenst u meer info? Neem zeker contact met ons op via ons invulformulier!