Kimfixatie: wat is dat eigenlijk?

Als het over de correcte uitvoering van platte daken gaat, wordt er vaak over ‘kimfixatie’ gesproken.
Maar wat houdt dat nu juist in en is dat echt wel allemaal nodig?


Wel, we hebben het reeds over de vele voordelen van EPDM gehad (zie hier), maar in sommige geval kan een voordeel ook weer uitmonden in een nadeel. Zoals in dit geval: de elasticiteit van EPDM. Door de temperatuurverschillen gaat de EPDM uitzetten en krimpen. Echter ter plaatse van de opkant – waar de EPDM van horizontaal naar verticaal gaat , ook wel kim genoemd – ontstaan er bij het krimpen enorme trekkrachten op de opkant. Het is dus zaak deze trekkracht op een correcte manier op te vangen. Sommige collega’s zijn van mening dat het volledig verlijmen van de opkant voldoende sterkte geeft om hieraan te weerstaan. Echter blijkt uit diverse schadegevallen die hebben mogen onderzoeken dat dit echt wel onvoldoende is.

Daarom ook dat Firestone een deugdelijke oplossing heeft uitgewerkt voor dit probleem: een mechanische fixatie in de kim. Hiervoor wordt een speciale versterkte EPDM-strip door middel van een bevestigingsstrip of plaatjes bevestigd in de kim (dit kan zowel horizontaal als verticaal).

Deze EPDM strip heeft ook een strook zelfklevende tape die met het EPDM membraan wordt verbonden. Hierdoor worden alle spanningen opgevangen door deze mechanisch bevestigde versterkte EPDM-strip, waardoor de opkanten niet langer onder spanning
komen te staan.

Hierbij ziet u een voorbeeld waar destijds geen kimfixatie is aangebracht.

U hoeft niet ongerust te zijn, we hebben voor u reeds de keuze gemaakt: wij voorzien ALTIJD een
mechanische kimfixatie, zodat u minstens 40 jaar van uw EPDM-dak kan genieten.

Vacature

ONTDEK ONZE
REALISATIES

Benieuwd naar een greep uit onze voltooide projecten? Neem dan snel een kijkje op onze realisatiepagina.

STEL ONS AL JE VRAGEN OF
MAAK EEN AFSPRAAK

Krijg je een punthoofd van de vragen die jij je stelt over je platte dak? Bij Medapro weten we raad. Onze medewerkers staan je graag te woord en begeleiden je naar de beste oplossing voor jouw dakuitdaging.

Meer weten? Neem dan snel contact met ons op.